Konditionsträning bra för hjärnan

Idag är det vanligt att läkare och psykiatriker rekommenderar patienter att börja med konditionsträning för att förbättra psykisk hälsa. Vissa studier visar att exempelvis joggning inte enbart är bra för hjärtat och midjemåttet utan också kan ha en positiv effekt på hjärnan också. Redan efter några dagars regelbundna träningspass så förändras hippocampus.

Hippocampus är en del av det limbiska systemet i hjärnan och det består till största delen av grå hjärnsubstans som huvudsakligen är involverad i behandling av information. Konditionsträning kan således positivt påverka den del av hjärnan som hanterar våra minne och producera hundratals nya hjärnceller.

Hjärnan fortsätter att växa

En av de största upptäckterna inom hjärnforskning under de senaste åren är att hjärnan fortsätter att bilda nya hjärnceller oavsett hur gammal man är. Nya synapser och blodkärl kan bildas och tillväxten är som störst i hippocampus som är den del av hjärnan som har stor betydelse för minnet, inlärning av nya saker och vår förmåga att lösa problem.

När vi blir äldre så är det den del av hjärnan som utvecklades först som krymper ihop först. Hippcampus är den del som vittrar bort först och det är därför som minnet börjar försvinna först av alla hjärnfunktioner.

Idag har fler studier visat ett samband mellan aerob träning och ett protein som heter BDNF – Brain Derived Neutrophic Factor. Så när vi springer som bildas det BDNF i vår hjärna vilket gör oss mer skärpta. Om vi slutar att röra oss så slutar hjärnan att bygga upp ett lager av BDNF eftersom det inte finns något behov. Hjärnas plasticitet förbättras när BDFN ökar och vi blir bättre på att anpassa det som sker genom att vi kan bygga nya synapser och hjärnceller.

Styrketräning är också viktigt för kropp och hjärnan men det påverkar inte hjärnas tillväxt.

Appar som tränar hjärnan

Om du håller din hjärna aktiv så förbättrar du din prestationsförmåga och kan arbeta mer effektivt. Det finns flera appar som hjälper dig att träna hjärnan.

Fit Brains har en app som innehåller olika spel med övningar som tränar minnet koncentrationen och reaktionsförmågan. Denna app är utvecklad av inlärningsföretaget Rosetta Stone och spelen hjälper även till att träna problemlösningsförmågan, vilket kan leda till ett förbättrat resultat på IQ-test.

Lumosity har en app som innehåller övningar och spel som har utvecklats av hjärnforskare. Dessa övningar hjälper dig att förbättra ditt minne och din uppmärksamhet.

Går det verkligen att träna hjärnan med hjälp av en app?

Tanken att det går att träna hjärnan är inte ny och det finns säkert positiva effekter md hjärnträningsprogram precis som när du motionerar musklerna när du tränar. Svaga samband mellan användning av hjärnträningsprogram och ökad prestation har konstaterats.

Hjärngympa är kul och företag som Lumosity har lyckats med att skapa spel och övningar som gör det roligt att träna hjärnan.